Çağımız teknolojik imkanlarının bizlere kazandırdığı en büyük fayda, bilgiye çok daha çabuk ulaşabilmek. Kütüphaneler dolusu kitaba ve kitaptaki istediğimiz bilgilere bir tıkla ulaşabiliyor olmak çok daha fazla bilgiyi sentezlemek gerekliliğini, tüm bu karmaşık bilgi depolarından istediğimiz bilgilerin toparlanabilmesi ise hızlı okuma becerilerine sahip olmayı zorunlu kılıyor.
Okumak ya da gerçekten hızlı okuyor olmak, tek başına ne yazık ki bir anlam ifade etmiyor. Çünkü okunanların bizlerde kalıcı izler bırakabilmesi için mutlaka okuduklarımızı anlamamız da şart. Işık hızında bir okur da olsanız, okuduklarınızı anlamadığınız sürece, okuma hızınızın sizlere kazandıracağı tek bir artıdan söz edemeyiz. O nedenle bilginin hepimiz için faydaya dönüşebilme anlayarak hızlı okuma alışkanlıklarının önemini biraz daha arttırıyor. Bireyler ancak anlayarak okuma yaptıklarında okuduklarını faydaya çevirebilirler.
Hızlı ve anlayarak okuma ile çok daha fazla bilgiyi çok daha kısa sürede özümseyebilir, yaşam kalitemizin çok daha yüksek bir düzeye çıkabilmesini sağlayabilir. Bu nedenle anlayarak hızlı okuma teknikleri olarak adlandırdığımız beceriler, sınavlardan güncelin takibine, iş yaşamından eğitim hayatına kadar pek çok konuda karşımıza çıkan, artık bir ayrıcalıktan çok ihtiyaç haline gelmiş durumda.
Her iki kavramın da birbiriyle ilişkili ve aynı zamanda birbirini tamamlayıcı beceriler olduğunu söylemeliyiz. Hızlı ve anlayarak okuma yapabilmek için hem hızlı bir okumaya hem de anlayarak okuma teknikleri ne hakim olmak gerekiyor.
Gözümüzün beyne ilettiği, görsel okuma olarak adlandırdığımız, daha geniş bir okuma alanına sahip olmak, kelimeye değil, kelime gruplarının ve cümlelerin bir bakışta görülüp okunmasını sağlayan hızlı ve anlayarak okuma teknikleri ile daha fazla bilgi daha dikkatli şekilde edinilebiliyor.
Hızlı ve anlayarak okuma yapabilmenin amacı gözlerimizle yaptığımız okuma hızının daha fazla işlem kapasitesine sahip olan beynimizin hızına yaklaştırabilmek olarak tanımlanabilir. Sınırlarını henüz mevcut teknolojik imkanlarla bile bilim adamlarının tespit edemediği beynimizin gözlerimizle gönderilen iletilerin niceliği ve niteliğinin büyüklüğü ne olursa olsun, beynimiz tüm bunları kolaylıkla anlama çevirecektir. Önemli olan doğru tekniklerle okuma yapabilmek.
Hızlı ve anlayarak okuma için, okumanın çok daha hızlı yapılabilmesinin önündeki engellerin öncelikli olarak ortadan kaldırılması gerekiyor. Okuma hızını azaltan ya da hızının arttırılmasını engelleyen yanlış okuma alışkanlıklarından kurtularak işe başlanmalıdır.
Heceleyerek okuma, gözün okuma yaparken sadece bir kelime ve sözcüğe yoğunlaşması hem okuma hızını azaltan hem de anlamayı güçleştiren yanlış alışkanlıkları oluşturuyor. Yavaş okuma aynı zamanda zihnin çok çabuk farklı alanlara yönlenmesini ve dolayısıyla dikkatin dağılmasını, okunanların yetersiz ya da yeterince anlaşılamamasına neden olabiliyor.
Gözümüz, aslında çok daha fazla kelimeyi ve tümceyi bir seferde görerek, tüm iletiyi çok daha hızlı işlem yapabilen beynimize aktarabilme becerisine sahiptir. Bu sadece daha fazla kelime okumayı değil, aynı zamanda daha hızlı olarak yapılan okuma, zihinsel gezintilerin de önüne geçerek okunanların daha dikkatli olarak anlamlandırılmasını sağlıyor.
Görme açısı ve okuma arasında çok sıkı bir ilişki var. Görme alanımızı kelimelerle sınırlandırmak yerine tümcelere yoğunlaşmak, sözcükler yerine tümceleri ileti olarak beyne ulaştırmak okuma hızınızı katlamaya yetecektir. Dikkatin çok daha az dağılacağı bu yöntemle okuduklarınızı anlama hızınızın da artacağını gözlemleyebilirsiniz.
Hızlı ve anlayarak okuma için etkin okuma becerileri olarak da tanımladığımız, metnin tamamını dikkatle okumak yerine, anahtar okuma yapmak, metnin doğru noktalarını yakalayabilmeyi hedefler. Böylece yapılan blok okuma, taramalı okuma yöntemleriyle metinlerin ana fikrine yoğunlaşarak yapılan göz gezdirme çalışmaları hem okumak için harcadığınız zamanı azaltacak, hem de anlama hızınızı yükseltecektir.
Daha etkili bir okuma için kendinizi geliştirebilmeniz büyük önem taşıyor. Ancak bu sürecin çok daha kısa ve ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek niteliklere sahip olması için mutlaka profesyonel destek almalısınız.
Anlayarak hızlı okuma kursları, anlayarak hızlı okuma teknikleri nelerdir, sorusuna cevap bulabileceğiniz ve bu cevapları uygulamalı olarak edinebileceğiniz yegane eğitim kurslarıdır. Avrupa ve Amerika’da hemen tüm eğitim öğretim kurumlarında, müfredatlara konan bu becerileri ne yazık ki ülkemizde eğitim sistemimiz içinde bulabilmek mümkün değil. Ancak hızlı okuma kursları sayesinde alacağınız profesyonel destek, hepimizin ihtiyaç duyduğu hızlı okuma ve hızlı anlama becerilerini kazanabilmemiz için iyi bir alternatif.
Bu kurslarda yapılan eğitimlerde, öncelikli olarak mevcut durumunuzun tespitiyle başlayan eğitim süreci, anlayarak hızlı okuma egzersiz planı yapılarak düzeyinize uygun egzersizler ve pratik çalışmalarıyla çok daha kısa sürede hem okuma hızınızın hem de okuduklarınıza olan dikkatinizin ve yoğunlaşmanızın hızlandığını göreceksiniz.
Hızlı okumanın önündeki tüm yanlış alışkanlıklarınızdan kurtulmanıza da yardımcı olan kurslar sayesinde, çağın gerektirdiği yenilikleri, güncel bilgileri ve çok daha fazla metnin incelenmesini gerektiren hem okul hem de iş hayatınızın olumlu yönde etkilendiğini görebileceksiniz.
Anlayarak hızlı okumanın püf noktası, kelimeleri 3 ve 4’lü parçalara ayırarak okumaktır. Kelimeleri gruplandırarak okumak, daha uzun süre hafızanızda tutmanıza yardımcı olur. Tek yapılması gereken bol pratik ile bu beceriyi pekiştirmektir.